Производство

Винопроизводството или винификацията е производството на вино, като се започне с подбора на плодовете, ферментацията му в алкохол и бутилирането на готовата течност.

първа фазаДегустация на гроздето

Качеството на гроздето определя качеството на виното повече от всеки друг фактор. Качеството на гроздето се влияе от сорта, както и от времето през вегетационния период, минералите и киселинността на почвата, времето на прибиране на реколтата и метода на подрязване.

втора фазаПрибиране на реколтата

Реколтата е брането на гроздето и в много отношения първата стъпка в производството на вино. Гроздето се бере или механично, или на ръка. Решението за събиране на грозде обикновено се взема от винопроизводителя и се информира за нивото на захар (наречена ° Brix), киселина (TA или титруема киселинност, изразена с еквиваленти на винена киселина) и pH на гроздето.

трета фазаСмачкване

Смачкването е процесът при леко изстискване на плодовете и чупене на ципите, за да започне да се освобождава съдържанието на плодовете. Следва процесът на отстраняване на гроздето от рахиса (стъблото, което държи гроздето). При традиционното и по-мащабно винопроизводство, събраното грозде понякога се смачква, като го тъпче бос или с помощта на евтини дребномелачни дробилки.

четвърта фазаФерментация

Маломлечната ферментация се случва, когато млечнокиселите бактерии метаболизират ябълчена киселина и произвеждат млечна киселина и въглероден диоксид. Това се извършва или като умишлена процедура, при която специално отглеждани щамове от такива бактерии се въвеждат във зреещото вино, или може да се случи случайно, ако има некултивирани млечнокисели бактерии.

пета фазаФилтрация

Филтрацията във винопроизводството се използва за постигане на две цели, изясняване и микробно стабилизиране. За изясняване се отстраняват големи частици, които влияят на визуалния вид на виното. При микробиална стабилизация организмите, които влияят на стабилността на виното, се отстраняват, поради което намалява вероятността от повторна ферментация или разваляне.

последна фазаБутилиране

Добавя се последна доза сулфит, за да се запази виното и да се предотврати нежелана ферментация в бутилката. Тогава бутилките с вино традиционно се затварят с корк, въпреки че алтернативните затваряния за вино, като синтетични коркови тапи и винтови капачки, които са по-малко обект на замърсяване с корк, стават все по-популярни. Последната стъпка е добавяне на капсула в горната част на бутилката, която след това се нагрява за плътно затваряне.